fallback

Журналист: Мъск има нереалистична представа за колонизирането на Марс

Има безброй начини, по които Червената планета може да убие хората

22:54 | 05.03.21 г. 16

Научният журналист Шанън Стироне заяви, че основателят на SpaceX Илон Мъск има „нереалистична“ представа за колонизирането на Марс и посочва безброй начини, по които Червената планета може да убие хората, пише CNBC.

„Можете да си изберете между това кръвта ви да кипи, да изври като кенче с газирана напитка, да умрете от това, че мускулите ви ще откажат, да замръзнете до смърт. Вие си изберете, има доста опции“, посочва авторът в скорошна статия за The Atlantic, наречена „Mars is a Hellhole”.

През декември Мъск заяви, че остава „силно уверен“, че SpaceX ще пренесе хора на Марс до 2026 г., допълвайки, че постижимата цел е „след около шест години“.

„Важното е да установим Марс като самоподдържаща се цивилизация“, коментира Мъск в новата социална мрежа Clubhouse по-рано тази година, писа CNET.

Стироне обаче заяви пред CNBC, че човешкото желание да отиде на Червената планета произтича от културата и научната фантастика, но мотивът на Мъск се основава най-вече на „колониалистически възгледи“.

По думите му предприемачът не е движен от научен мотив за откриване и търсене на истината. Вместо това той е „колонизаторски, империалистически“, което според журналиста е „ужасно“.

От SpaceX не са отговорили на запитването за коментар пред CNBC.

Само преди няколко дни прототип на следващото поколение ракети на SpaceX – Starship, излетя успешно, но експлодира при приземяването след тестовия полет.

Компанията разработва Starship с цел да превозва товари и до 100 души едновременно при мисии до Луната и до Марс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
fallback